Arkadaşlar merhabalar. Bir önceki yazımızda localhost için AppServ kurulumu ve kullanından bahsetmiştik. Bugün ise PHP’de MySQL veritabanına bağlanmaktan bahsetmeye çalışacağım.
PHP’de MySQL veritabanına bağlantı, mysql_connect() fonksiyonu ile gerçekleştirilebilmektedir. Bu fonksiyon 3 adet parametre almaktadır.
- Host: Genel olarak “localhost” olur.
- MySQL kullanıcı adı: MySQL veritabanımıza bağlanabilmek için gerekli olan kullanıcı adı. Örneğimizi localhost’ta gerçekleştirdiğimiz için “root” yazmamız gerekiyor.
- MySQL şifre: MySQL veritabanımıza bağlanabilmek için gerekli olan şifre. Örneğimizi localhost’ta gerçekleştirdiğimiz için AppServ kurulumunun 6. Adımında belirlemiş olduğumuz şifreyi gireceğiz.
mysql_connect() fonksiyonunda parametrelerimizi belirledikten sonra geri dönecek olan değeri herhangi bir değişkene atadık. Geri dönen boolean tipinde 2 tane değer vardır. Bunlar tahmin edeceğiniz gibi “True” yada “False” olacaktır. Bağlantı kurulduğu takdirde atadığımız değişkenin içinde “True” olacak. Bu arada mysql_connect() @ karakterini koymamın sebebi, bağlantının kurulamaması halinde PHP’nin kendi hata mesajının çıkmasını önlemek.
if(! $baglan) die ("Bağlantı kurulamadı!");
ile bağlantı kurulamadığı takdirde PHP’deki die komutunu kullanarak “Bağlantı kurulamadı!” yazacaktır. Unutmayalım ki; “True” olan bir ifadenin değili (!) “False” olacaktır. Böylece “if() die()” ın die kısmı işlenecektir ve ekranda bizim belirttiğimiz hata mesajı yazacaktır.
MySQL bağlantımızı kurduktan sonra sıra veritabanı seçiminde. PHP’de veritabanı seçimini mysql_select_db() fonksiyonu ile gerçekleştiririz. Bu fonksiyon 2 adet parametre almaktadır.
- Veritabanı adı: MySQL’de bulunan daha önceden oluşturmuş olduğumuz veritabanının adı.
- Mysql_connect() fonksiyonu sonucunu atadığımız değişken. (Biz $baglan değişkenini kullanmıştık.)
mysql_select_db($vt,$baglan) or die ("Veri tabanına bağlanılamadı!");
belirttiğimiz veritabanına bağlanamama durumunda yine die komutu ile “Veri tabanına bağlanılamadı!” yazdırıyoruz.
Bu Baglan.php olarak yazdığımız PHP dosyasını daha sonraki örneklerimizde kullanmak için include() fonksiyonunu kullanacağız. include() fonksiyonu bir sayfanın içine başka bir sayfanın dahil edilebilmesine imkan vermektedir. Kullanımı da aşağıdaki gibi olacak.
include('Baglan.php');
MySQL veritabanımıza böylece bağlanmış bulunmaktayız. Bir başka yazımızda görüşmek üzere..
Bir önceki yazımız olan PHP Localhost için AppServ Kurulumu ve Kullanımı başlıklı makalemizde appserv, appserv kullanımı ve appserv kurulumu hakkında bilgiler verilmektedir.