PHP’de POST, GET, REQUEST Metodları ile Veri Aktarma

Merhabalar. Bugünkü yazımızda HTML formundan POST yada GET metodunu kullanarak veri aktarma ve o veriyi ekrana yazdırma üzerine bir örnek yapacağız. Öncelikle Form.html adında bir HTML dosyası açalım ve için yandaki gibi bir form oluşturalım. Ad kısmı için oluşturacak olduğunuz text kutusuna “txtAd”, soyad için oluşturacağınız text kutusuna da “txtSoyad” verelim. Çünkü bu isimler PHP dosyasından verilerimizi çekerken lazım olacak.

Formumuzu oluşturduktan sonra HTML kod kısmına geçerek formdaki gönderilecek olan verileri nereye göndereceğimizi belirlediğimiz “action” ı Yazdir.php yapalım.

Ve şimdi PHP kodumuzu yazmaya başlayalım. Bunun için formun action’ında belirlediğimiz gibi Yazdir.php isminde bir PHP dosyası oluşturalım. Verilerimizi Form.html’den POST metodu ile gönderdik. Dolayısıyla oluşturmuş oluğumuz PHP dosyasında da POST yöntemiyle verimizi çekeğiz.

PHP’de 3 adet veri alma yöntemi vardır.

  1. POST
  2. GET
  3. REQUEST

Request dışındaki yöntemlerde gönderilen verileri sadece kendi ismiyle alabiliriz. Request yönteminde böyle bir mecburiyet yoktur.  Yani POST yada GET metodu ile gönderdiğimiz verileri REQUEST yöntemiyle çekersek gönderdiğimiz metodun bir önemi yoktur. Fakat gönderdiğimiz veriler tarayıcımızın adres satırında görülebilecektir. Bu da pek tavsiye edilen bir şey değildir. REQUEST yöntemi bu yönüyle, GET yöntemine benzemektedir.

HTML formundan 2 adet değişik veri göndermiştik. Bu veriler için PHP dosyamızda 2 adet farklı değişken kullanacağız ($Gelen_Ad ve $Gelen_Soyad).

Eğer HTML formumuzdan verilerimizi GET yada REQUEST metodu ile göndermiş olsaydık gönderdiğimiz veriler tarayıcımızın adres çubuğunda görünecekti.

POST ve GET metodunun farkı burada ortaya çıkıyor. Bu durum güvenlik açısından sakıncalıdır. Fakat sadece GET metodunu kullanabileceğimiz yerler de olacaktır. PHP kodumuzda aşağıdaki gibi olacaktı.

<?php
$Gelen_Ad=$_GET['txtAd']; //$Gelen_Ad=$_REQUEST['txtAd'];
$Gelen_Soyad=$_GET['txtSoyad']; //$Gelen_Soyad=$_REQUEST['txtSoyad'];
echo "Ad    : ".$Gelen_Ad."<br>".
     "Soyad : ".$Gelen_Soyad;
?>

Hazır kullanmışken unutmadan hatırlatayım. PHP’de açıklama satırını // kullanarak yapabiliriz. // ile bir satırlık açıklama yazabiliriz. Birden fazla satır kullanmak isterseniz.

/*
Açıklama
…
*/

şeklinde kullanabiliyoruz.

Çektiğimiz verileri ilgili değişkenlere atadık. echo komutu ile de ekrana yazdırdık. Örneğimizin sonunda ekran görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır. (POST metodu ile gönderildi.)

Bir başka veri gönderme yöntemi de linklerin sonuna bir değişken belirterek yapılan veri gönderme biçimidir. Bu yöntemde GET metodundan yararlanılır.  Daha önce de belirtmiştim GET metodu her ne kadar güvensiz olsa da sadece GET metodunu kullanabildiğimiz yerler vardır. Bu da onlardan bir tanesi.  Kullanımı ise gayet basit. Herhangi bir linkin sonuna “?degisken=deger” şeklinde yazyoruz. Birden fazla veri göndermek isterseniz “&” operatörüyle bağlıyoruz.“?degisken1=deger1&degisken2=deger2” şeklinde kullanılıyor. Bu yöntemle bir sayfadan gönderdiğimiz veriyi gönerilecek PHP sayfasnda GET metodu ile alıyoruz.

Örnek kod aşağdadır.

Sayfa1.html

<a href=”Gonder.php?Ad=Hakan&Soyad=Hitay”>Veri Gönderme</a>

Yazdir.php

<?php
$Gelen_Ad=$_GET['Ad'];
$Gelen_Soyad=$_GET['Soyad'];
echo "Ad    : ".$Gelen_Ad."<br>".
     "Soyad : ".$Gelen_Soyad;
?>

Sonraki yazımızda görüşmek üzere..

Bir önceki yazımız olan PHP MySQL Veritabanından Veri Okuma ve Veri Çekme İşlemleri başlıklı makalemizde mysql, mysql veri çekme ve mysql veri okuma hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

code

%d blogcu bunu beğendi: